westie - toaletaj

    Una din caracteristicile care face rasa west highland white terrier atat de populara este  toaletajul specific.
    Aspectul clasic al unui Westie este rezultatul unui dificil si minutios toaletaj. Toaletajul special de expozitie, care-i confera aspectul tipic, este o operatie destul de dificila pe care o reusesc cu succes doar crescatorii si toaletorii cu experienta .           




  Blana corecta pentru un Westie este formata din doua straturi :primul strat este aspru ,,parul de acoperire,, , in timp ce al doilea strat ,,subparul,, are o textura moale.
  

   Primul pas in intretinerea corecta a parului este perierea, folosind ustensile adecvate tipului de par. Pentru westie se foloseste pieptanul cu dinti rari si perii cu dinti de metal.
     

perie
pieptane dublu de la ferplast
                        


   Dupa ce ati periat toata blana in profunzime va trebui si sa o pieptanati pentru a elimina toate nodurile.

    Periatul saptamanal este foarte important, acesta va preveni formarea caltilor, ajuta pielea sa poata respira prin indepartarea parului mort si a murdariilor pe care le aduna in blana, imbunatateste aspectul si stimuleaza circulatia mentinand sanatatea pielii. 

   Toaletarea unui Westie ,,ca pet,, este suficient sa aiba loc odata la 2-3 luni. Cat de des trebuie sa-i stripezi parul depinde de textura acestuia . Un Westie de expozitie va fi toaletat saptamanal. 
   Un pui westie va fi toaletat prima oara in jurul varstei de 4-5 luni. 

                                          
                                           Stripingul -este operatia care consta in smulgerea parului cu un cutit special. Prin striping se pastreaza textura corecta a blanii si se indeparteaza firele moarte.
                    
                     
cutite folosite in stripping

   
  Trimmingul -este operatia care consta in tunderea parului. 
  Daca parul este tuns si nu este smuls periodic acesta devine lanos si nu mai permite aerisirea corecta a pielii.
                                            westie - tuns         Mai jos este redat  un citat din revista CAINELE meu nr.11/44 Noiembrie 2001 scris de Ioana Irimia - arbitru chinolog


                   ,, Întretinerea parului si toaletajul special pentru expozitie constituie principala problema de care se plâng cei mai multi proprietari de Westie. În vreme ce pentru toaletajul corect, de show, este nevoie de experienta si talent, operatiile de îngrijire curenta a parului pot fi "prestate", fara mari eforturi, si de catre stapâni.
                      Pentru a pastra parul unui Westie în buna conditie, este necesar sa-l periati saptamânal si sa-l trimati o data la 2-3 luni.
                      Înca de la vârsta de 2 luni, cu blândete si rabdare, trebuie sa începeti sa va învatati puiul cu aceste operatii.
                      Pentru periat, folositi o perie metalica, având grija sa nu-i raniti pielea. Cel putin o data pe saptamâna, descurcati bine, în profunzime, tot parul.

                      Odata cu aceasta, taiati scurt firele de par de la coltul intern al ochiului (irita ochii si produc lacrimare); daca, între patru si sase luni, puiul lacrimeaza mult, nu va impacientati, fenomenul este normal în perioada de schimbare a dintilor.
                      Urechile trebuie verificate lunar: când parul din interiorul lor nu mai este alb, s-ar putea sa fie vorba despre o otita.
                      Precum în cazul multor rase de talie mica, detartrajul dintilor unui Westie trebuie efectuat mai des.

                      Trimajul  este operatia care consta în smulgerea periodica a parului, cu un cutit special.



                      Astfel, se îndeparteaza firele moarte si se pastreaza textura corecta a blanii.
                      Contrar parerii unor proprietari si unor pretinsi toaletori canini, trimajul ,, stripingul,, nu este necesar doar pentru exemplarele de expozitie.
                       Aproape toate rasele cu par sârmos (diversi Terrieri, Schnauzerii etc.) sunt supuse acestei operatii.

                        Daca acest tip de par este tuns (cu foarfeca sau cu masina) si nu este smuls periodic, firul se înmoaie, devine lânos, este mai greu de descurcat si nu mai permite aerisirea corecta a pielii, aparând probleme dermatologice.
                        Sunt persoane care îsi închipuie ca aceasta practica este o cruzime si un chin pentru animal.
                         Dar sa nu uitam ca Westie a fost, si chiar mai este (destul de rar, ce-i drept), folosit la vânatoare, situatie în care blana lui este trimata în mod natural, de catre vegetatia dura prin care se strecoara.

                         Pentru ca operatia sa nu fie o corvoada pentru câine, trebuie respectate câteva reguli:
                         Puiul va fi trimat de mic, în sedinte scurte. Parul se smulge, fara a prinde smocuri prea mari, tragându-se în sensul de crestere (de orientare) a firului (nu în raspar). 

                         În zonele foarte sensibile, pe piept si pe fese, nu se va folosi cutitul special, ci parul se va stripa, usor, cu mâna, luând doar câteva fire odata (daca blana este destul de aspra, pe aceste regiuni se poate chiar tunde).
                         Daca animalul a fost tuns ori nu a fost trimat de mai mult timp, probabil ca blana a devenit lânoasa si este plina de fire care trebuie îndepartate.
                          În acest caz, pentru a evita iritarea pielii, nu "jumuliti" complet câinele într-o singura sedinta, ci treptat, pe parcursul a doua-trei zile.
                          Subliniem ca nu toate exemplarele au un par de buna calitate, aspru, sârmos, iar blana moale, ondulata, este un defect foarte frecvent în cadrul rasei .
                          Cu cât parul este mai moale, cu atât va fi trimat ,,stripat,, mai des. Când nu aveti timp, rabdare sau îndemânare pentru a va trima ,,stripa,,singuri câinele, puteti recurge la serviciile unui profesionist. Dar, daca toaletorul încearca sa va convinga sa va tundeti câinele, fugiti!

                          Un Westie va fi îmbaiat trimestrial, fara a pune la socoteala spalatul labelor si baile "de urgenta", necesare când catelul s-a mozolit în noroi.
                          Veti folosi sampoane speciale pentru par aspru; ele nu sunt un truc menit sa îmbogateasca fabricantii, ci au formula adecvata structurii pecifice acestui tip de blana.,,

                                                                           Ioana Irimia - arbitru chinolog
   

     Ingrijirea unui westie nu necesita mult timp daca se face regulat.

     Pentru a nu fi afectata calitatea parului, cainii de expozitie nu sunt spalati foarte des. Exemplarele westie de companie sunt spalate cu sampoane adecvate tipului de par ,, sampoane speciale pentru par aspru ,, ori de cate ori este necesar.

.





http://www.1allsystems.com/doc/distributors.html

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.