westie - sanatate

    Facand o comparatie intre rasele canine de talie mica, westie este un caine foarte robust.  
  
    Cele mai frecvente afectiuni de ordin medical  intalnite la westie sunt :
  ,, din fericire frecventa acestor afectiuni de ordin medical la rasa west highland white terrier se intalneste foarte rar ,, 



  Alergiile : cauzele care pot declansa aceste alergii pot fii:
           - mancarea de proasta calitate
           - intepaturile de insecte (pureci , capuse, tantari etc.)
           - detergentii folositi la curatarea parchetului, gresiei
           - baile in exces
           - baile cu sampoane de proasta calitate sau sampon neadecvat tipului de par (se distruge cantitatea de sebum si filmul hidrolipidic ,,stratul gras de la suprafata pielii,,)
           -limpezirea insuficienta, rezultand prurit, matreata
           -ereditatea
           -anumite insecticide etc.

 Pentru un tratament corect trebuie identificata si eliminata cauza care a declansat aparitia dermatitei alergice .

    
    Trebuie stabilit un diagnostic diferential fata de alte afectiuni ale pielii :iritatii rezultate in urma toaletajului, unele infectii micotice, bacteriene sau parazitare ( raia demodecica, raia sarcoptica ). Este de competenta medicului veterinar sa stabileasca diagnosticul corect.

   Netratate corespunzator, aceste afectiunii se pot complica prin aparitia  zonelor cu hiperpigmentatie, a foliculitelor ,,infectia foliculului pielos,, , a dermatitelor piotraumatice, pododermatite, dermatitelor malasseziene  etc.
 
                     



    Osteopatia craniomandibulara ( Craniomandibular Osteopathy ): se manifesta prin inflamarea oaselor maxilare, cainii nu se mai pot hranii putand ramane cu sechele.  Cauza fiind de natura genetica,  este interzisa folosirea in reproductie a exemplarelor afectate deoarece  aceasta afectiune se transmite descendentilor .

  Surditate congenitala: cauza fiind de natura genetica, este strict interzisa folosirea in reproductie a exemplarelor care au un parinte, bunic, strabunic etc. afectat de aceasta boala.

  Dilatatia cardiaca
   Este o afectiune cardiaca care are ca rezultat marirea, subtierea muschiului cardiac ce formeaza peretii inimii. Este interzisa folosirea in reproductie a exemplarelor afectate .

  Maladia Legg Perthes Calve : ,, necroza capului femural,, se datoreaza unui defect de vascularizare a capului si a colului femural, rezultand o necroza aseptica a capului femural. Apare între vârsta de 4 luni si un an, manifestându-se prin schiopaturi din ce în ce mai intense. Este interzisa folosirea la reproductie a exemplarelor afectate - aceasta maladie se transmite genetic.

                 

 Majoritatea afectiunile care au ca si cauza mostenirea genetica se manifesta in primul an de viata.

  Exemplarele de west highland white terrier care beneficiaza de o ingrijire si hranire corecta sunt rezistenti si longevivi.

 Din acest motiv este foarte important sa cunoastem ascendenta exemplarelor de westie folosite in reproductie ,, pedigree-ul acestora,, si excluderea de la reproductie a exemplarelor de westie care au un parinte, bunic, strabunic etc. ce poate transmite descendentilor anumite afectiuni de natura genetica. Nimic NU este 100% sigur.   

       In pofida tuturor testelor, genetica are ultimul cuvant de spus. Sansa ca un pui de westie cu origini cunoscute ,,pedigree,, sa dezvolte o afectiune de natura genetica este de 0,5 - 1% , comparativ cu puii care provin din parinti fara ascendenta cunoscuta, proveniti din monte facute la colt de strada, unde riscul este de 60-70 %.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.