Selectia si expozitiile de frumusete

Rasa - caine de rasa- o populatie canina omogena din punct de vedere genotipic si fenotipic, a caror caracteristici sunt transmise descendentilor.

     Obtinerea si mentinerea anumitor caractere :talie, aspect, temperament, culoare etc. se face prin selectie. 
   Selectia=obtinerea si fixarea anumitor caractere .

    In fiecare populatie canina exista mai multe categorii de exemplare :
So wildlook of Surprise www.canisawestie.weebly.com

 1. Exemplarele de excelenta calitate: sunt exemplarele care imping rasa inainte si contribuie la pastrarea nealterata a standardului de rasa. Aceste exemplare contribuie la pastrarea caracteristicilor esentiale a fiecarei rase.

  Exemplarele de westie care se incadreaza in standard sunt putine, inevitabil mai scumpe si peste nivelul cunostintelor masei de cumparatori.

Pentru fiecare rasa canina, exista un standard publicat pe site-ul Federatiei Canine Internationale http://www.fci.be/en/ . Standardul pentru rasa west highland white terrier - westie este: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/085g03-en.pdf.
   
   Niciodata un crescator serios nu va reproduce exemplare de westie care prezinta abateri grave de la standard.  

2.Exemplarele de buna calitate: sunt exemplarele de valoare medie, care prezinta usoare abateri de la standard, nesemnificative pentu omul care iubeste cainele, nu este crescator si nu-l intereseaza reproductia si expozitiile canine. Aceste exemplare nu aduc nici o imbunatatire pentru rasa si nu trebuiesc reproduse. 


3.Exemplarele de slaba calitate.
  

Reproductia canina implica documentare si multe sacrificii.Nu exista caine perfect! 
In breeding exista 3 reguli foarte importante:

1.Se reproduc doar exemplarele sanatoase. 
2.Se reproduc doar exemplarele care se incadreaza in standardul de rasa.
3.Nu se reproduc niciodata 2 exemplare care prezinta acelasi defect!
Ex.: o femela de westie bot lung si angulatii deschise va fi reprodusa cu un mascul westie cu bot scurt si angulatii foarte bune.

pui westie, 6 saptamani

  Intr-un cuib nu toti puii sunt foarte buni. O parte din ei prezinta usoare abateri de la standard (spate mai lung, gat scurt, prea mic, prea mare etc.). Prima evaluare a puilor de westie se realizeaza in primele 5-8 saptamani de viata. Ei se vor imparti in pui westie pentru companie si pui westie promitatori de show.

 Dupa schimbarea dentitiei la varsta de 5-6 luni, puii de westie promitatori pentru show, vor trece printr-o noua evaluare si se vor imparti in pui westie pentru companie si pui westie calitate show.

Dupa varsta de 1 an puii calitate show vor fi supusi testelor de sanatate specifice fiecarei rase in parte, rezultand caini de companie si REPRODUCATORI.

Expozitiile canine: rolul expozitiilor canine este de a ajuta crescatorul sa utilizeze in reproductie cei mai buni caini.
  Valoarea calificativelor obtinute in expozitii este data si de calitatea arbitrajului.

 Un EXELENT sec obtinut la un arbitru specializat pe terrieri, crescator la randul lui si cu rezultate notabile pe plan international este de 1000 de ori mai valoros decat un BEST in SHOW obtinut de la un arbitru ......

Pedigree-ul garanteaza apartenenta la rasa (,, fara interpunere de alte rase,,) si ofera informatii valoroase despre ascendenti.



  

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.